⚡ Využijte dodatečné slevy na vybrané značky a ušetřete ⚡

Skladování a údržba spacích pytlů - jak se starat o spací pytel

Máte vybraný nebo už koupený spací pytel a řešíte, jak se o něj starat, aby vám dobře a dlouho sloužil? Poradíme vám, jak zacházet se spacím pytlem během jeho používání, jak ho prát, sušit a skladovat.

OM-blog445

Údržba spacího pytle během používání

Spací pytle jsou prodávané v kompresním obalu. Tento obal umožňuje spací pytel sbalit a přenášet v co nejmenším rozměru. Kompresní obal však není vhodný pro dlouhodobé skladování, protože komprese spacímu pytli neprospívá. Častým omylem je představa, že spací pytel by se měl do kompresního obalu skládat. Naopak je žádoucí spacák do obalu napěchovat tak, jak vám přijde pod ruku. Sníží se tak namáhání a ničení výplně, protože spací pytel pokaždé ohýbáme na jiných místech.

Spací pytel má zůstat během používání co nejvíce suchý. Samozřejmě do té míry, co to počasí a okolní podmínky dovolí. K tomu slouží také vhodná izolační vrstva v podobě kvalitní karimatky. Vybírat můžete z velké škály různých typů jako jsou například: nafukovací karimatky, samonafukovací karimatky nebo pěnové karimatky.

Spací pytel po vytažení z obalu protřepejte a rozložte na nějakou dobu ještě před samotným ulehnutím. Výplň tak nabere vzduch a získá loft, který vás následně zahřeje. Do spacího pytle v ideálním případě uléhejte v suchém termo oblečení. Nežádoucí vlhkost ve spacím pytli se zvyšuje i špatnou spánkovou polohou, kdy je hlava a dech směrován dovnitř spacáku.

Po ranním probuzení je třeba spací pytel rozepnout a rozprostřít nebo přehodit přes šňůru, lavičku nebo stan. Spacímu pytli tak dopřejeme potřebné vyvětrání a vyschnutí. Ne vždy je to ale reálné, ve vlhkém prostředí spací pytel nemá šanci doschnout. V takovém případě počkejte, až budete v suchém prostředí. Při spaní pod širákem vás i váš spací pytel ochrání proti vlhku, zimě i nečistotám vhodně vybrané bivakovací stany a příslušenství. Výbornou službu vám udělá například bivakovací vak Trimm Haven.

OM-blog447

Praní spacího pytle

Menší nečistoty na spacím pytli stačí lehce očistit navlhčenou houbičkou a jemným mýdlem. Předcházet vnitřnímu znečištění pomáhá vložka do spacáku, která navíc slouží jako další izolační vrstva. Doporučit můžeme například Thermal Mummy - F od značky Trimm. Jednou za čas je potřeba spací pytel vyprat celý. Než se do toho ale pustíte, přečtěte si pokyny výrobce na štítku. Syntetické i péřové spací pytle obvykle snesou praní v pračce na teplotu 30–40 °C a rychlost odstředění 600 otáček za minutu.

Péřový spací pytel je ale nejlepší prát v ruce, protože jeho praní je vhodné pouze v pračkách s větší kapacitou a pro spacáky menších rozměrů. Jinak hrozí, že se kromě péřového spacího pytle poškodí i pračka, protože peří nasákne velké množství vody a motor zátěž neutáhne. Před samotným praním nezapomeňte zapnout všechny jezdící i suché zipy, aby nedošlo k poškození materiálů.

Spací pytel perte samostatně a na praní používejte k tomu určené prací prostředky. Pro údržbu péřového spacího pytle doporučujeme prací prostředky od výrobce Grangers, například set na praní a sušení péřových výrobků Down Wash Kit. A na praní péřového i syntetického spacího pytle se hodí přípravek Down Wash.

 

Sušení spacího pytle

Sušení v sušičce je vhodné jak pro syntetické spací pytle, tak i pro péřové spací pytle. Stačí nastavit šetrný program, pro péřový spací pytel zvolte program určený na peří. Pro lepší načechranost peří jde do sušičky přidat také tenisové míčky nebo speciální míčky s výstupky určené na praní a sušení prádla.

Pokud sušičku nemáte, stačí po vyprání spací pytel vodorovně rozložit na sušák. Ideální doba na praní a sušení spacího pytle je léto, kdy je možné nechat ho sušit venku na sluníčku. Péřový spací pytel je vhodné během sušení protřepávat a vzniklé chuchvalce rozdělovat.

Skladování spacího pytle

Některé spacáky, převážně péřové nebo cenově dražší, jsou prodávané spolu s přepravním nebo skladovacím obalem. Jedná se o vak bez využití komprese, ve kterém spací pytel zůstává načechraný a materiál může dýchat. Co se týká dlouhodobého skladování spacího pytle, nejlepší je zavěsit ho na šatní ramínko do skříně. K tomu účelu jsou na dně spacího pytle všitá poutka. Další možností je uchovávat spací pytel rozložený například pod postelí, v ideálním případě v obalu chránícím proti prachu.