⚡ Využijte dodatečné slevy na vybrané značky a ušetřete ⚡

Jak vybrat batoh na vícedenní horskou túru

Plánujete vícedenní horskou túru a potřebujete spolehlivý batoh, který zvládne vše, co do něj budete muset naložit? Výběr správného batohu je pro pohodlí při túře klíčový. Špatně zvolený batoh může způsobit otlačeniny, nadměrnou únavu nebo dokonce zranění. Proto je důležité zvolit batoh, který odpovídá vašim potřebám a typu aktivity. Na co se tedy při výběru zaměřit?

Velikost a objem batohu

Jedním z nejdůležitějších kritérií při výběru batohu na vícedenní túru je jeho objem. Obecně se pro vícedenní túry doporučuje volit batohy o objemu 50 až 70 litrů, ale přesný objem závisí na délce túry, ročním období a vašich potřebách.

  • 50-60 litrů: Tento objem je ideální pro túry na 2-4 dny, kde nepotřebujete nosit těžké vybavení (například v létě).
  • 60-70 litrů: Vhodné pro delší výpravy na 4-7 dní, případně pro náročnější podmínky (zima, vyšší nadmořské výšky).
  • 70 a více litrů: Pokud se chystáte na expedice nebo dlouhé treky do odlehlých oblastí, můžete potřebovat ještě větší kapacitu pro veškeré vybavení.

OM-batoh-01

Boll Quantum 72-92 RF STARBLUE

OM-batoh-02

Deuter Futura Air Trek 45 +10 SL 

OM-batoh-03

Boll Ranger 38-52 CEDAR

OM-batoh-04

Osprey TRANSPORTER WP DUFFEL 100

Nosný systém a pohodlí

Nosný systém je klíčový pro pohodlí při nošení batohu. Dobře navržený nosný systém rovnoměrně rozkládá váhu batohu mezi ramena, záda a boky, což snižuje tlak na páteř a ramena. Při výběru batohu si dejte pozor na:

  • Nastavitelná záda: Batohy s možností nastavení délky zad jsou skvělé, protože si je můžete přizpůsobit své výšce.
  • Polstrovaný bederní pás: Bederní pás by měl být dostatečně široký a měkký, aby přenesl váhu batohu z ramen na boky.
  • Ramenní popruhy: Polstrované a ergonomicky tvarované popruhy poskytují větší pohodlí při delším nošení.

OM-batoh-tura

Materiál a odolnost

Batoh na vícedenní horskou túru musí být vyroben z odolných materiálů, které vydrží náročné podmínky. Dbejte na to, aby batoh měl:

  • Voděodolný materiál: Mnoho batohů je vyrobeno z materiálů, které odpuzují vodu, což je skvělé zejména pro mírný déšť. Na delší treky však doporučujeme batoh s pláštěnkou, která ochrání vaše vybavení i před prudkým lijákem.
  • Odolnost proti oděru: Pokud se budete pohybovat v náročném terénu, je důležité, aby batoh byl odolný proti oděru a měl zesílené dno.

Přístupnost a organizace

Při výběru batohu je také důležitá organizace úložného prostoru. Každý batoh je rozdělen na různé kapsy a přihrádky, které vám pomohou uspořádat vybavení tak, aby bylo snadno přístupné.

  • Horní přístup: Klasický způsob přístupu do batohu, který je vhodný pro méně časté otevírání. Většina velkých batohů má horní vstup s šňůrkou, který umožňuje zvětšit či zmenšit prostor podle potřeby.
  • Přední přístup: Některé batohy mají zip uprostřed, což vám umožní rychlý přístup k věcem uloženým ve spodní části batohu.
  • Kapsy a organizéry: Kapsy na drobnosti, jako je lékárnička, mapa nebo čelovka, jsou praktickým doplňkem. Některé batohy mají také oddělené kapsy na vodní vaky, které usnadňují hydrataci během cesty.

Speciální funkce a příslušenství

Moderní batohy často přicházejí s různými doplňky, které vám mohou zpříjemnit pobyt v přírodě. Mezi užitečné funkce patří:

  • Pláštěnka: Batohy s integrovanou pláštěnkou vás mohou zachránit při neočekávaném dešti.
  • Držáky na vybavení: Například držáky na trekové hole, cepíny nebo karimatku, které vám usnadní přepravu dalšího vybavení.
  • Kompatibilita s hydrovaky: Pokud máte rádi hydrataci za chůze, ujistěte se, že batoh je kompatibilní s vodním vakem.

Správný výběr batohu na vícedenní horskou túru je základem vašeho úspěšného dobrodružství. Zaměřte se na velikost, nosný systém, odolnost a funkčnost, aby váš batoh splňoval všechny vaše potřeby a vy si tak mohli túru užít. U nás na e-shopu najdete širokou nabídku kvalitních outdoorových batohů, které jsou navrženy s ohledem na pohodlí a funkčnost. Vyberte si ten pravý a vydejte se na své další horské dobrodružství s jistotou, že máte spolehlivého parťáka na zádech.