⚡ Využijte dodatečné slevy na vybrané značky a ušetřete ⚡

Jak vybrat cyklistický spacák

Cyklistika spojená s bikepackingem se stává čím dál oblíbenější sportovní aktivitou. Nedílnou součástí bikepackingu, spojeným se spaním v přírodě, je tak i cyklistický spacák. Od cyklistického spacáku očekáváme především to, že bude lehký, malý na objem a zároveň nás dostatečně zahřeje. Podle čeho se řídit při výběru cyklistického spacáku, tak aby splnil vaše očekávání, se dozvíte v následujícím článku.

OM-blog-cerven-2

Proč je správný výběr cyklistického spacáku důležitý?

Vhodně vybraný spací pytel je důležitou součástí výbavy každého příznivce nocování v přírodě, protože na něm z velké části závisí komfort spánku. Špatný výběr spacáku může mít za následek nekvalitní spánek a nedostatečnou regeneraci po náročném dni. V horším případě může vést k podchlazení. Důležitým parametrem při výběru cyklospacáku je také odolnost vůči mechanickému namáhání a kvalitní svrchní materiál. Proto je lepší při nákupu vsadit na známé outdoorové výrobce, než se spokojit s levným spacím pytlem nejasného původu.

Kde a kdy budeme cyklistický spacák používat?

Bikepacking se nemusí omezovat jen na prázdninové výlety po Česku a okolních zemí, kde vládne mírné klima. Při výběru cyklistického spacáku tak musíme vzít v úvahu také to, jaké jsou typické a zároveň očekávané teploty a případně i srážky v místě, kam se chystáme.

Jaká je naše tolerance k nízkým/vysokým teplotám?

Další věcí, kterou je třeba zvážit je, v jaké kondici je naše termoregulace a jaká je naše snášenlivost nízkých, nebo naopak vysokých teplot. To jak vnímáme vnější teplotu, ovlivňuje řada faktorů jako je typ postavy, věk, fyzická kondice, strava nebo únava. Faktem je také to, že ženy jsou většinou od přírody zimomřivější než muži.
Podle čeho vybrat cyklistický spacák?

OM-blog-cerven-1

Teplotní určení

Základní rozdělení spacích pytlů se odvíjí od jejich teplotního limitu, které bývá vyjádřeno ročním obdobím, pro které jsou určené.

  • Letní spacáky

Letní spacáky mají obecně nízkou hmotnost, ale jejich schopnost udržet teplotní komfort je nižší. Hodí se na cyklovýlety, túry nebo festivaly za příznivého počasí.

  • Zimní spacáky

Zimní spacáky dokáží zahřát i v chladných podmínkách a teplotách pohybujících se pod nulou. Jejich nevýhodou je menší skladnost a u syntetických zimních spacáků také vyšší hmotnost.

  • Třísezonní spacáky

Univerzální řešení nabízí třísezónní spací pytle, které lze používat od jara do podzimu a jsou vhodným kompromisem pro většinu uživatelů.

Materiál výplně

Zásadním parametrem při nákupu spacího pytle je jeho výplň. Na výběr jsou syntetické spací pytle plněné mikrovláknem nebo dutým vláknem. Druhým typem jsou péřové spací pytle plněné husím nebo kachním peřím. Nejvíce se prodávají spací pytle ze syntetických vláken, jejich výhodou je nižší pořizovací cena, snadné čištění a navíc jsou vhodné i pro alergiky.

Tvar spacího pytle

Při výběru tvaru spacáku je vhodné zohlednit, kde a jak ho chcete nejvíce používat.

  • Dekový spací pytel

Má tvar obdélníku a po rozepnutí zipu se z něj stane deka. Jeho výhoda spočívá v tom, že se do něj lépe dostává a je v něm více místa na pohyb. Nevýhodou je, že neudrží díky svému tvaru tolik tepla.

  • Mumiový spací pytel

Lépe udrží teplo během chladných nocí, ale zároveň nabízí poněkud stísněný prostor. Díky svým menším rozměrům je nejčastější volbou cyklistů a turistů.

Velikost a hmotnost

Spací pytel by měl vždy odpovídat výšce uživatele, ideální délka je o 15 až 20 cm více než je výška postavy. Správně vybraná velikost přispívá k dostatečnému udržování tepla uvnitř spacáku. Hmotnost nákladu včetně spacího pytle je prioritou pro všechny cyklisty a potažmo bikepacking. Většina spacích pytlů váží kolem 1,5 kg, dají se ale pořídit i lehčí cyklistické spací pytle s vahou už od 0,5 kg.

Další vlastnosti kvalitního cyklistického spacáku

  • Kompresní obal

Spací pytle jsou většinou dodávány spolu s kompresním obalem. I u obalu je důležitý kvalitní způsob ušití a pevnost materiálu, které umožní stlačit spacák bez zbytečné námahy a rizika poškození obalu.

  • Zip

Zip je jedním z prvků nejvíce náchylných k poškození. Proto je dobré pořídit spací pytel od prověřených outdoorových značek, které používají pouze kvalitní zipy (například YKK). Skvělou věcí je také zip s technologií ZipPlow, který chrání látku před zaseknutím do jezdce a krycí léga po celé délce zipu Thermolock, která snižuje tepelné ztráty.

  • Vnitřní kapsa

Praktická vnitřní kapsa u cyklistického spacího pytle vám umožní mít důležité věci během spánku u sebe. Hodí se například na uložení čelovky, kapesníků, mobilu nebo peněženky.

  • Zpracování límce a kapuce

Proti zbytečnému úniku tepla slouží stahovací kapuce kolem hlavy. Dalšímu úniku tepla (zejména u spacáků určených do nižších teplot) brání zateplený vnitřní límec se stahováním.