⚡ Využijte dodatečné slevy na vybrané značky a ušetřete ⚡

Jak vybrat kalhoty na vysokohorskou turistiku?

Vysokohorská turistika je náročná aktivita, která vyžaduje nejen výbornou fyzickou kondici, ale také vhodné vybavení. Důležitým prvkem výbavy každého turistického nadšence jsou správně zvolené kalhoty. Ty by měly poskytovat dostatek pohodlí, volnost pohybu a zároveň chránit před nepříznivými podmínkami, se kterými se v horách můžete setkat. Při výběru turistických kalhot je proto třeba dbát na několik důležitých faktorů, které to jsou?

Materiál – základ úspěchu

Prvním a zřejmě nejdůležitějším aspektem při výběru kalhot na vysokohorskou turistiku je materiál, ze kterého jsou kalhoty vyrobeny. Ideální kalhoty by měly být vyrobeny z funkčních materiálů, které kombinují vlastnosti jako prodyšnost, odolnost vůči větru a vodě a rychlé schnutí.

  • Softshell: Skvělá volba pro chladnější počasí. Softshellové kalhoty jsou pružné, odolné a většinou neprofouknou. Často bývají vodoodpudivé, takže vás ochrání před lehkým deštěm.
  • Hardshell: Pokud plánujete túru v extrémních podmínkách, hardshellové kalhoty vám poskytnou maximální ochranu před vodou i větrem. Nejsou sice tak prodyšné, ale jejich odolnost proti vnějším vlivům je bezkonkurenční.
  • Syntetické materiály: Polyester nebo nylon jsou často používány díky své lehkosti a schopnosti rychle schnout. Tyto materiály jsou ideální pro letní túry nebo mírnější podmínky.

Pohodlí a střih

Na dlouhých trasách oceníte kalhoty, které vám poskytnou maximální pohodlí. Střih by měl být takový, aby vám kalhoty neomezovaly v pohybu, ale zároveň by měly být dostatečně přiléhavé, aby se vám nikde nezachytávaly.

  • Pružnost: Elastické vložky nebo směsi materiálů s elastanem vám umožní volný pohyb, to oceníte zejména při stoupáních či lezení.
  • Anatomický střih: Kalhoty by měly mít tvarovaná kolena, aby umožnily volnost pohybu a zároveň zůstaly pohodlné i při delších výstupech.
  • Nastavitelný pas a délka nohavic: Některé kalhoty nabízejí možnost nastavení šířky pasu nebo nohavic. To může být velkou výhodou při změnách počasí – pokud se ochladí, můžete pod kalhoty přidat další vrstvy bez obav, že vám budou těsné.

OM-Blog-kalhoty (2)

Ochrana před počasím

V horách se počasí může velmi rychle změnit. Kalhoty by vás měly chránit před všemi živly, kterým můžete čelit.

  • Voděodolnost: I když nepředpokládáte déšť, je dobré zvolit kalhoty s alespoň základní voděodolností nebo s možností nanést na ně impregnaci.
  • Větruvzdornost: Kalhoty by měly být schopné ochránit vás před větrem, který je v horách častým jevem, zejména ve vyšších nadmořských výškách.
  • Tepelná izolace: Pro túry v chladnějším počasí je důležitá také tepelná izolace. Lehké kalhoty na léto vám v zimě nepomohou, proto je vhodné přizpůsobit svůj výběr sezóně.

Funkční prvky

Dobré turistické kalhoty mají také řadu funkčních detailů, které vám mohou značně usnadnit život na túře.

  • Kapsy: Kapsy na zip jsou praktické pro uchování drobností, jako jsou mapy, kompas nebo energetické tyčinky.
  • Odvětrávání: Některé kalhoty mají odvětrávací zipy na stehnech, to se hodí při náročných výstupech, kdy se tělo rychle zahřívá.
  • Odnímatelné nohavice: Kalhoty, ze kterých lze udělat kraťasy, jsou skvělou volbou pro letní túry, kdy se počasí může během dne výrazně měnit.

OM-Blog-kalhoty (3)

Odolnost a hmotnost

Při výběru kalhot je důležité najít rovnováhu mezi odolností a hmotností. Lehké kalhoty jsou pohodlné a vhodné pro letní túry, ale v extrémních podmínkách nemusí poskytnout dostatečnou ochranu. Naopak odolné kalhoty mohou být těžší, ale dlouho vydrží a ochrání vás i v náročném terénu.

Výběr správných kalhot na vysokohorskou turistiku může výrazně ovlivnit váš zážitek z túry. Zaměřte se na materiál, střih, ochranu před počasím a funkční prvky, které vám pomohou zvládnout i ty nejnáročnější podmínky. Při výběru myslete na to, jaké podmínky vás v horách čekají, a přizpůsobte svůj výběr sezóně a náročnosti túry. Ve správně zvolených kalhotách se budete cítit pohodlně a bezpečně, ať už vás čeká krátká procházka nebo několikadenní výprava.