⚡ Využijte dodatečné slevy na vybrané značky a ušetřete ⚡

Jak se vybavit na bikepacking?

Bikepacking představuje skvělý způsob, jak prozkoumat přírodu, překonávat vzdálenosti a užít si dobrodružství na kole. Kombinuje cyklistiku a kempování, což umožňuje vyrazit na několikadenní výpravy do méně dostupných míst. Abyste si bikepacking opravdu užili a zvládli všechny výzvy, je důležité se správně vybavit. Přečtěte si několik tipů, jak se na bikepacking připravit a jaké vybavení zvolit.

Kolo – základ bikepackingu

Výběr správného kola je klíčový. Většina bikepackerů preferuje horská nebo gravel kola, která jsou schopna zvládnout různé terény. Horská kola jsou vhodná pro technicky náročnější cesty s množstvím překážek, zatímco gravel kola vynikají na štěrkových a polních cestách. Bez ohledu na typ kola se ujistěte, že je dobře udržované – s kvalitními plášti, spolehlivými brzdami a seřízeným pohonem. Komfort při jízdě je zásadní, proto zvažte i výběr vhodného sedla a úchytů na řídítka.

OM-blog=-ciklo

Brašny a úložné systémy

Správné balení je při bikepackingu nezbytné. Na rozdíl od klasických cykloturistických výletů, kde se používají nosiče a velké brašny, se bikepacking zaměřuje na lehkost a kompaktnost. Nejčastěji používané brašny jsou:

  • Rámové brašny – využívají prostor uvnitř rámu kola a jsou ideální pro těžší předměty, jako je nářadí nebo zásoby jídla.
  • Podsedlové brašny – velké brašny umístěné pod sedlem, vhodné pro oblečení, spacák nebo lehký stan.
  • Brašny na řídítka – slouží k přepravě lehkých, ale objemnějších věcí, jako je stan, karimatka nebo spacák.
  • Malé brašničky – umístěné na horní rámové trubce nebo řídítkách, ideální pro drobné věci jako jídlo, mobil nebo nářadí.

Všechny brašny by měly být voděodolné nebo alespoň vybavené pláštěnkami, které chrání obsah před deštěm.

Kempovací vybavení – co si s sebou vzít?

Kempování je nedílnou součástí bikepackingu, a proto je nutné se vybavit tak, abyste mohli pohodlně a bezpečně přenocovat v přírodě:

  • Stan nebo bivakovací pytel – pro lehký bikepacking se hodí malé a lehké stany, ideálně jedno- nebo dvoumístné. Pokud preferujete minimalistický styl, můžete zvolit bivakovací pytel, který je skladnější a rychlejší na postavení.
  • Spacák – vybírejte spacák dle ročního období a teplot, se kterými se můžete na trase setkat. Syntetické spacáky jsou lehčí a méně náchylné na vlhkost než péřové.
  • Karimatka – pro pohodlný spánek je důležitá karimatka. Samonafukovací nebo nafukovací karimatky jsou skladné a poskytují dobrý tepelný komfort.

Oblečení – vrstvy jsou základ

Na bikepacking je důležité zvolit lehké, funkční a především vrstvené oblečení. Základní vrstvy by měly zahrnovat:

  • Základní vrstvu – funkční prádlo, které odvádí pot a udržuje tělo v suchu.
  • Střední vrstvu – pro zajištění tepelného komfortu, například lehkou fleecovou mikinu.
  • Vnější vrstvu – nepromokavou a větruodolnou bundu. Při jízdě je důležité, aby bunda byla prodyšná, ale zároveň vás ochránila před nepříznivým počasím. Nezapomeňte také na doplňky, jako jsou rukavice, cyklistické návleky, čepice pod helmu nebo lehké trekové boty, které využijete při zastávkách nebo krátkých pěších výletech.

Jídlo a voda – co si sbalit?

Během bikepackingu je důležité mít dostatek energie a hydratace. Zvolte potraviny, které jsou lehké, ale energeticky výživné. Ideální jsou instantní jídla, ovesné vločky, sušené ovoce, ořechy nebo energetické tyčinky. Pro vaření se hodí lehký plynový vařič a malý ešus. Vodu lze přenášet v cyklistických lahvích nebo hydratačních vacích. Pokud plánujete trasu v přírodních oblastech, zvažte i filtr na vodu, který vám umožní naplnit lahve z přírodních zdrojů.

OM-blog=-ciklo=ě

Nářadí a náhradní díly

Jelikož se při bikepackingu můžete dostat daleko od civilizace, je dobré být připraven na případné technické problémy. Základní vybavení by mělo obsahovat:

  • Multifunkční nářadí – pro základní opravy na kole.
  • Náhradní duše, lepení a pumpičku – defekt může přijít kdykoli.
  • Sada náhradních dílů – patka přehazovačky, brzdové destičky nebo náhradní lanko.

Doporučení závěrem

Bikepacking je o svobodě, dobrodružství a objevování nových míst. Správné vybavení vám umožní užít si cestu naplno, ať už plánujete víkendový výlet nebo několikadenní expedici. Zaměřte se na lehkost, praktičnost a odolnost veškerého vybavení a připravte se na nezapomenutelné zážitky.