⚡ Využijte dodatečné slevy na vybrané značky a ušetřete ⚡

Jak vybrat turistické kalhoty?

Výběr turistických kalhot je důležitý při přípravě na jakoukoliv outdoorovou aktivitu, ať už se chystáte na jednodenní výlet nebo vícedenní trek. Správně zvolené kalhoty mohou výrazně ovlivnit váš komfort během cesty. V tomto článku se zaměříme na to, jak vybrat ty nejvhodnější turistické kalhoty s ohledem na různé faktory.

OM-blog-kalhoty

Typ turistiky

Prvním krokem při výběru turistických kalhot je zamyšlení nad tím, jaký typ turistiky plánujete. Pro lehké jednodenní výlety budete potřebovat jiné kalhoty než pro náročný vysokohorský trek nebo zimní expedici.

  • Lehká turistika: Pokud plánujete kratší výlety v teplejších podmínkách, budou vám stačit lehké, prodyšné a rychleschnoucí kalhoty. Materiály jako nylon nebo polyester jsou ideální, protože jsou lehké, odolné a dobře odvádějí vlhkost.
  • Vícedenní treky: Pro delší treky, zvláště v proměnlivém počasí, budete potřebovat kalhoty, které kombinují odolnost, prodyšnost a voděodolnost. Softshellové kalhoty jsou často dobrou volbou, protože nabízejí dobrý kompromis mezi ochranou před větrem a vlhkostí a dostatečnou prodyšností.
  • Vysokohorská turistika: Vysokohorská turistika vyžaduje speciální kalhoty, které odolají extrémním podmínkám. Hardshellové kalhoty z materiálů jako GORE-TEX poskytují maximální ochranu před větrem, deštěm a sněhem, ale nejsou tak prodyšné jako softshellové varianty. Některé modely navíc obsahují izolační vrstvu, která vás udrží v teple.

Materiály

Materiál turistických kalhot je dalším zásadním faktorem, který ovlivňuje jejich funkčnost a pohodlí.

  • Nylon: Tento materiál je velmi populární díky své lehkosti a odolnosti. Nylonové kalhoty jsou ideální pro letní turistiku, protože jsou rychleschnoucí a dobře odvádějí vlhkost.
  • Polyester: Podobně jako nylon, je polyester lehký a rychleschnoucí, ale má tendenci být méně odolný vůči oděru. Polyesterové kalhoty jsou vhodné pro méně náročné túry nebo jako spodní vrstva pod hardshellovými kalhotami.
  • Softshell: Softshellové kalhoty jsou vyrobeny z kombinace materiálů, které nabízejí skvělou prodyšnost a odolnost proti větru a vodě. Jsou ideální pro náročnější túry v chladnějších podmínkách, kdy je důležitá kombinace ochrany a pohodlí.
  • GORE-TEX: Tento membránový materiál využijete pro extrémní podmínky, protože poskytuje maximální ochranu před větrem a deštěm. GORE-TEX kalhoty jsou vhodné pro vysokohorskou turistiku a zimní expedice.

Střih a pohodlí

Při výběru turistických kalhot nezapomínejte ani na jejich střih, který ovlivňuje váš celkový komfort. Kalhoty by měly poskytovat dostatek volnosti pohybu, aniž by byly příliš volné nebo těsné.

  • Přizpůsobitelnost: Některé kalhoty nabízejí možnost úpravy pasu, díky tomu kalhoty snadno utáhnete nebo povolíte v případě, že si budete muset obléct ještě termo oblečení a mikinu. Praktické jsou také kalhoty s nastavitelnými nohavicemi, které se dají přizpůsobit podle obuvi, kterou na túry nosíte.
  • Předem tvarovaná kolena: Kalhoty s předem tvarovanými koleny umožňují snadnější pohyb a poskytují větší komfort při chůzi do kopce nebo při lezení.
  • Víceúčelové kapsy: Praktické kapsy jsou důležité pro uchování drobných předmětů, které chcete mít stále po ruce. Některé kalhoty mají kapsy se zipem pro bezpečné uložení cenností.
  • Návleky: U některých dražších turistických kalhot objevíte na koncích nohavic odnímatelné návleky.
  • Fixační háčky na nohavicích: Další vychytávkou mohou být kovové nebo plastové háčky vpředu na nohavici. Slouží k zaháknutí za tkaničku nebo speciální úchyt na obuvi, díky tomu se obuv k nohavici pevně zafixuje a zabráníte tak vyhrnování nohavice při chůzi.

OM-blog-kalhoty-02

Odolnost vůči počasí

Počasí je nepředvídatelné, a proto je důležité mít kalhoty, které vás ochrání před deštěm, větrem a chladem.

  • Voděodolnost: Kalhoty s voděodolnou úpravou jsou nezbytné, pokud se chystáte do oblastí s častým deštěm nebo vlhkostí. Důležité je také zkontrolovat, zda jsou švy kalhot podlepené, díky tomu voda nepronikne dovnitř.
  • Větruodolnost: Větruodolné kalhoty oceníte zejména při turistikách ve vyšších nadmořských výškách nebo v otevřených krajinách, kde je vítr častý. Materiály jako GORE-TEX nebo softshell poskytují dobrou ochranu před větrem.
  • Prodyšnost: I když jsou kalhoty voděodolné a větruodolné, musí být zároveň prodyšné, aby odváděly vlhkost od těla a zabraňovaly přehřátí. To je důležité zejména při náročných fyzických aktivitách.

Další funkce a detaily

Kromě základních vlastností je dobré zaměřit se i na další detaily, které mohou zvýšit funkčnost a pohodlí kalhot.

  • Odnímatelné nohavice: Kalhoty s odnímatelnými nohavicemi jsou ideální pro turistiku v proměnlivém počasí. Můžete je snadno přeměnit na šortky, pokud se oteplí.
  • Ventilační zipy: Některé kalhoty mají zipy pro lepší ventilaci, což je užitečné při stoupání do kopce nebo v horkém počasí.
  • Ochrana proti UV záření: Pokud plánujete dlouhé túry na slunci, vyberte kalhoty s ochranou proti UV záření.

Jak se o turistické kalhoty starat?

Turistické kalhoty jsou vyrobeny ze speciálních materiálů a tak se musí prát pouze v přípravcích, které jsou určeny pro outdoorové oblečení. Kalhoty perte pravidelně, aby nedocházelo k ucpání pórů materiálu špínou. Na kalhoty nikdy nepoužívejte aviváž! Také ucpává póry materiálu a ten tak ztrácí svoji funkci.

Výběr správných turistických kalhot závisí na mnoha faktorech, včetně typu turistiky, materiálu, střihu a ochrany proti počasí. Pečlivě zvažte své potřeby a podmínky, ve kterých budete kalhoty používat, aby vám poskytly maximální komfort a ochranu během vašich outdoorových dobrodružství. Dobrý výběr turistických kalhot je investicí, která se vám při každém kroku v přírodě vrátí.

husky-kalhoty-03
Northfinder ROB dark denim
husky-kalhoty-01
Husky Pilon L light grey
husky-kalhoty-02
Husky Koby M mustard
husky-kalhoty-04
Husky Dětské kalhoty Klassum K